De veelzijdigheid van bulgur.
Bulgur, wat is dat eigenlijk en wat kunnen we ermee? Heel veel, vandaag laat ik zien dat bulgur past bij het ontbijt, lunch en diner! Voor elk moment een lekker recept.
Om maar eens te beginnen met antwoord op de vraag; wat is bulgur nu precies? Bulgur is een goede vervanger voor aardappelen, rijst, pasta of andere zetmeelproducten. Het is tarwe dat eerst gestoomd is en vervolgens gemalen. Het komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Hierdoor zijn Bulgurkorrels groter dan couscous waardoor ze ook net iets anders bereid worden.
Bulgur kook je alleen in een beetje water met een eetlepel olie en een beetje zout (of in bouillon) en heeft een licht nootachtige smaak.
Om de veelzijdigheid van het goedje te laten zien geef ik vandaag een drietal recepten. We beginnen met het ontbijt.
Zet de avond ervoor de gewenste hoeveelheid bulgur klaar en overgiet het met kokend water en een snufje zout. Deksel erop en lekker laten staan tot de volgende ochtend. (1 kop per persoon is voor de meeste mensen voldoende) Je kunt ook gewoon in de ochtend de bulgur koken maar ik vind het persoonlijk makkelijk wanneer het al gegaard klaarstaat.
In de ochtend gieten we het restvocht af. Voor een warm ontbijt voegen we melk toe en verwarmen we het geheel kort op. Dat is het, je basis is klaar. Lekker opmaken met rood of ander fruit, gedroogd fruit, noten, kaneel, anijs, kokos en een scheutje ahornsiroop! Gezond genieten!
Voor een koude variant giet je je favoriete yoghurt over de bulgur en maak je het opnieuw naar wens op!
Foto: Jacqueline
Dan naar de lunch, en wat past daar beter bij dan een voedzame maar frisse salade?
De bereiding is identiek aan het ontbijt maar we maken het op met een lente uitje, verse kruiden (bijvoorbeeld munt of basilicum), kaas naar keuze (bijvoorbeeld feta), zout en peper en granaatappel pitjes. Nog een gulzige scheut olijfolie en evt. wat balsamico erover en je hebt een snelle voedzame lunch!
Foto: Blue moon in her eyes
Ten slotte het diner welke ook in een handomdraai op tafel staat:
Braad wat stukjes biologische kipfilet aan met wat zout en peper en voeg groente en kruiden naar keuze toe. Bijvoorbeeld wat spinazie, een uitje en een teentje knoflook, rode peper en paprika of tomaat. ten slotte voegen we de al gekookte bulgur toe en brengen we het geheel op smaak met een snufje kaneel, paprikapoeder en evt. wat komijn. Ten slotte opmaken met wat stukjes feta en verse koriander. Opnieuw makkelijk, snel, lekker en gezond!
Foto: Cyclonebill
kortom, ga lekker aan de slag met bulgur en varieer er eindeloos op los. Laat maar horen hoe het bevalt!
Laat een reactie achter