Is bitter echt beter?
Tegenwoordig grijpt de voedingsindustrie meer en meer naar suiker en zout. Maar of het nu verstandig is dat we bittere voeding steeds meer gaan negeren?
Toch kan ook de meest doorgewinterde suiker en zoutconsument leren genieten van voeding met andere smaaksensaties. Denk hierbij vooral aan zuur en bitter. De overmatige consumptie van zout en zoet programmeert ons brein daar meer van te willen met alle desastreuze gevolgen van dien. Voor je het weet kan je niet meer zonder, helaas zijn de voorbeelden overal om ons heen.
Blijven proberen is het antwoord op de vraag of iemand met een hardnekkige aversie voor nieuwe (en dus ook bittere) voedingsmiddelen kan veranderen. In een recent verschenen onderzoek bleek dat zelfs de meest ongezonde eters met een grote afkeer van alles wat op groente of fruit lijkt na gemiddeld tien keer proberen elk willekeurig voedingsmiddel niet meer volledig afkeuren! Kortom, de aanhouder wint ook dit keer.
Een vijftal tips voor de mensen om je heen die geen bittere voedingsmiddelen als broccoli, kurkuma, witlof of spruitjes lusten (want jij eet ze natuurlijk al lang en met liefde):
1. Eet zoveel mogelijk bittere voeding. Ondanks dat we niet bepaald met een voorliefde voor bittere smaken worden geboren toont steeds meer onderzoek aan dat bittere voedingsstoffen heel goed voor ons zijn. Historisch gezien worden we geboren met een honger naar voedingsstoffen welke hoog in calorieën zijn zoals suiker en vet, deze waren tenslotte schaars en belangrijk te consumeren wanneer ze wel eens voorhanden waren. Nu voeding met enorme calorieaantallen altijd, overal en ongelimiteerd voorhanden zijn moeten we onze smaak meer uitdagen. Toch functioneert de smaak bij iedereen anders en zal de één meer moeite hebben met de omslag als de ander.
Gemiddeld consumeren we in Nederland slechts 5% van onze calorieën uit bittere voedingsmiddelen. De verbindingen welke deze bitter maken zijn carotenoïden, flavonoïden en polyfenolen, allen bewezen gezonde stofjes. Dus meer bessen, pure chocolade en boerenkool want: bitter = gezond voor u.
2. Probeer eens iets nieuws. Bestel of koop gewoon eens iets wat je nog niet eerder hebt gegeten. Voeding is een grote culinaire reis dus stap aan boord. In de afgelopen 70 jaar is er een enorme verarming gaande in de diversiteit van eetbare gewassen. Er zijn zelfs onderzoeken die spreken van wereldwijde afname van 75 tot wel 90% van alle eetbare gewassen. We gaan dus steeds meer reeds bekende dingen eten en alles wat we niet kennen laten we staan. Zo wordt onze smaak nog slechter en de neerwaartse spiraal is ingezet. We zijn watjes geworden in de keuken en ik daag iedereen uit om eens iets nieuws te gaan proberen. En dus niet direct stoppen wanneer één van de gezinsleden het niet lekker vindt want denk eraan wat ik eerder schreef, de waardering start vaak pas na de tiende keer proeven. En om deze uitdaging kracht bij te zetten, morgen eet ik voor het eerst brandnetelsalade, zelf geplukt met handschoenen vanzelfsprekend want ook ik ben een watje.
foto: brewbooks
3. Lees en leer over bittere voeding. Zijn er bittere groentes of fruit welke je niet lekker vindt? Lees er eens wat over. over de voedingswaarde, de vermeende positieve eigenschappen en wat er wereldwijd aan recepten voorhanden is. Je zult zien dat dit inspireert om toch nog maar eens te proberen. Zo zal je al snel weer producten eten die je eerder af had geschreven.
4. Eet meer eten uit andere culturen! Er is volgens mij niets leuker dan met behulp van onbekende smaken uit verre keukens uw smaakpapillen te trainen. Want nogmaals, er is zo onnoemelijk veel te ontdekken, voeding = een groot feest.
5. Ga voeding leren herkennen. door smaak, structuur en geur. En ja, ook gewoon eens een blinde smaaktest. Laat je tafelgenoten maar gewoon raden wat je allemaal in die heerlijke zomerse salade of Indische curry hebt verwerkt. Wanneer je echt met smaken en structuren bezig bent kan het niet anders dan dat je er waardering voor krijgt.
Een betere en bredere smaak begint met goede producten. Deze bieden nu eenmaal meer smaak, textuur en voedingsstoffen. Minder zoet, minder zout, meer zuur en nog meer bitter. Geniet ervan, het kan echt!
Foto bovenaan pagina: Koshy Koshy
Laat een reactie achter