Goedbedoeld voedingsadvies
We worden overspoeld met goedbedoeld voedingsadvies. Echter nemen steeds minder mensen dit onderzoek serieus door de enorme hoeveelheid tegenstrijdigheden die we dagelijks in ditzelfde onderzoek tegenkomen.
Vis is goed, vis zit vol zware metalen; Rood vlees is slecht voor je, of toch niet? Iedere drup alcohol is schadelijk; alcohol is goed tegen hart en vaatziekten; Brood is gezond, brood laten we beter staan. Soja is slecht voor je hormoonbalans, soja voorkomt kanker. Zomaar een greep uit recente, elkaar tegensprekende mediaberichten. Wat moet je nu geloven en hoe bepaal je wat je in je winkelwagentje gooit?
Om ons heen merken we dagelijks dat er steeds meer interesse ontstaat naar (gezonde) voeding. Hoe wordt het geproduceerd, wat zit er in en wat doet het met ons? Wat mij betreft een prima ontwikkeling echter met één reuze kanttekening. En wel deze; er is voor iedereen een schone taak weggelegd kritisch te blijven. Dit start bij de media. Tegenwoordig wordt onderzoeksjournalistiek steeds zeldzamer. Het klakkeloos kopiëren en publiceren van berichten met als enkel doel lezers te trekken (dus met heftige kopteksten) lijkt steeds normaler te worden. Hier kleeft een enorm nadeel aan.
Wanneer ieder onderzoek, hoe slecht uitgevoerd ook, direct de ether in wordt geslingerd betekend dit een brei aan ongecontroleerde meningen en opvattingen waar geen touw meer aan vast is te knopen. Hoeveel tegenstrijdige berichten heeft u in de afgelopen maanden gelezen? Deze trend lijkt dus opnieuw een aanspraak te doen op ons gezond verstand, maar hoe?
Het is voor ons lastig te bepalen wat nu wel en wat nu niet een goed onderzoek is. Even je favoriete zoekmachine gebruiken geeft al snel verschillende links waar dergelijke onderzoeken worden besproken. Wanneer het dus een voedingsmiddel betreft wat je relatief veel gebruikt en je wilt er meer van weten raadpleeg dan gewoon eens wat meerdere bronnen. Wanneer Engels geen probleem is adviseer ik altijd in het Engels te zoeken. Er zijn simpelweg veel meer bronnen te raadplegen. Een fijne (maar wel wetenschappelijke) link voor goed (peer reviewed) voedingsonderzoek vindt u hier (Engels).
foto: Audiolucystore
Daarnaast is er een steeds groter aanbod aan boeken over voeding in relatie met gezondheid te krijgen. Overigens staan ook veel van deze boeken weer vol tegenstrijdigheden en daarmee is ook hier voorzichtigheid geboden. Een aantal tips voor goed leesbare en niet al te wetenschappelijk geschreven boeken waar de onderzoeken goed voor zijn uitgevoerd: De voedselzandloper en de drie boeken van Dr. Richard Bélivea en Dr. Denis Gingras.
Maar goed, voor mij is voeding mijn hobby en beroep, ik kan mij goed voorstellen dat u hier helemaal geen zin in of tijd voor heeft. Dan komt dus het beroep op gezond verstand om de hoek kijken. Al veel vaker heb ik het gemeld: Eet gemiddeld genomen vers, eet gevarieerd, kook zelf en schroom vervolgens niet om af en toe lekker te genieten van iets waarvan we allemaal weten dat het niet 100% goed voor ons is.
Eet smakelijk!
Foto: Sarah Joy
Laat een reactie achter