Populaire misvattingen over onze voeding
Er bestaan onnoemelijk veel misvattingen over onze voeding. Over voeding in relatie tot gezondheid maar ook over de impact van voedingsproductie op het milieu. Vandaag beperk ik mij tot de eerste categorie en daarbij tot slechts zes misvattingen. Voel je vrij de lijst aan te vullen!
1. Verzadigd vet is altijd slecht
Dat je met slecht, beperkt of zelfs zonder wetenschappelijk onderzoek bepaalde voedingsmiddelen kunt demoniseren is helaas de realiteit. Anderzijds is het ook gemakkelijk met eenzelfde insteek bepaalde voedingsmiddelen (onterecht) op te hemelen.
Een paar decennia geleden werd na wat kleinschalige onderzoeken besloten dat de epidemie van hart en vaatziekten werd veroorzaakt door het eten van teveel vet, met name verzadigd vet.
De wetenschappelijke studies waarop dit werd gebaseerd waren op zijn zachtst gezegd gebrekkig en onvolledig. Toch werden op basis hiervan talloze politieke beslissingen genomen waardoor velen momenteel de dag beginnen met halvarine of margarine in plaats van roomboter. Tip van mij: laat al die felgekleurde verpakkingen van margarine, halvarine en bak en braadproducten met hun loze beloftes links liggen en koop voortaan weer echte boter of een goede olijf of kokosolie. Meer smaak, geen onuitspreekbare toevoegingen, ongeraffineerd en bovenal veel lekkerder!
foto: hmboo Electrician and Adventurer
Een overzichtsartikel gepubliceerd in 2010 bekeek 21 epidemiologische studies met een totaal van 347.747 proefpersonen. Hun resultaten: absoluut geen associatie tussen verzadigd vet en hart en vaatziekten. Zo zie je, algemene wijsheden worden niet onregelmatig verkregen uit onbewezen theorieën.
Het eten van verzadigd vet verhoogt in sommige gevallen zelfs de hoeveelheid HDL (=goede) cholesterol in het bloed!
Kokosolie, kaas, boter, er is geen reden te bedenken om deze voedingsmiddelen te laten staan om zodoende uw kans op hart en vaatziekten te verlagen. Vanzelfsprekend altijd met de nuance: meer is zeker niet altijd beter en hoe minder bewerkt hoe beter.
2. Eieren zijn ongezond
Bijna iedereen heeft lange tijd aangenomen dat eieren slecht voor je zouden zijn. Deze zijn immers volgepakt met cholesterol welke het risico op hart en vaatziekten verhogen. Onlangs is echter bewezen dat eieren niet leiden tot hart en vaatziekten, juist het ‘goede cholesterol’ verhogen en rijk zijn aan talloze voedingsstoffen waaronder anti-oxidanten die onze ogen beschermen. Breek de dag, tik een eitje is dus helemaal zo gek nog niet! Goed nieuws toch, zo net na de paasdagen!
foto: zhouxuan12345678
Het idee dat de mens een dieet zou moeten volgen met veel graan is nimmer overtuigend aangetoond. De agrarische revolutie waarna graan altijd overvloedig aanwezig was is pas vrij recent geweest (na de tweede wereldoorlog), zo snel past ons lichaam zich toch niet aan?
Graan is bovendien vrij laag in voedingsstoffen in vergelijking met voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Daarnaast bevatten veel graansoorten een stof genaamd fytinezuur die essentiële mineralen bindt in de darm en daarmee voorkomt dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen.
foto: Susanne Nilsson
5. vetarm voedsel is goed voor je
Over het algemeen is te stellen dat voedingsmiddelen welke relatief veel vet bevatten oneetbaar worden wanneer je al het vet wegneemt (denk aan een volvette yoghurt die je proeft naast de meest magere variant waar overigens nog wel wat vet in zit). Om de smaak nog enigszins acceptabel te houden voegen fabrikanten bij een vetarm product dan ook geregeld forse hoeveelheden suiker en/of andere zoetstoffen toe.
Natuurlijke vetten welke niet aantoonbaar schadelijk zijn voor uw gezondheid worden dus vervangen door een aantal kunstmatige zoetstoffen welke dit wel zijn. Producten welke kunstmatig zijn ontdaan van hun vetgehalte zijn dan ook veelal minder gezond dan hun ‘echte’ tegenhanger.
foto: Mark
6. Plantaardige oliën zijn goed voor je
Meervoudig onverzadigde vetten worden als gezond beschouwd omdat sommige studies laten zien dat ze een lager risico geven op hart en vaatziekten.
Er zijn echter vele soorten meervoudig onverzadigde vetten en ze zijn niet allemaal hetzelfde.
Veel belangrijker dan de juiste hoeveelheden van een afzonderlijke olie is de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren.
Helaas is de verhouding is onze moderne voeding volledig uit balans en schommelt die ergens tussen de 20-50 eenheden omega 6 t.o.v. 1 eenheid omega 3. Wat de perfecte balans zou moeten zijn is nog onderwerp van discussie maar een aantal studies wijzen op 1 eenheid omega 6 op 2 eenheden omega 3. Er zijn dan ook al verschillende studies welke een aantoonbaar verhoogd risico hebben gevonden op hart en vaatziekten bij een fors hogere inname van omega 6 t.o.v. omega 3.
Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. Toch zijn veruit de meeste vloeibare plantaardige vetten welke worden toegepast in de voedingsindustrie een bron van omega 6 en niet van omega 3. Deze plantaardige olie is dan ook veel goedkoper (palmolie, zonnebloemolie, arachideolie)
foto: tOrange biz
U ziet, slechts vijf misvattingen welke ons allemaal wel op meer of mindere mate hebben beïnvloed. Wat ik met deze blog wil aantonen is dat voeding onnoemelijk complex is en dat we de vele onderzoeken welke over ons worden uitgestort niet altijd even serieus moeten nemen en zeker niet blind moeten opvolgen. Lees, maar lees kritisch en eet wat u lekker vindt. Vanzelfsprekend niet teveel en liefst zoveel mogelijk zelf klaargemaakt. Een eenvoudige truck om de ‘zwaar bewerkte’ voedingsmiddelen te laten staan is de volgende:
Wanneer u het niet relatief eenvoudig zelf kunt maken laat u het beter staan. Een zakje soep in poedervorm is nu eenmaal een laboratorium product en niet echt meer een voedingsmiddel te noemen.
Foto top: Andrés Nieto Porras
Laat een reactie achter