Eet jezelf gezond!
Voedingsdeskundige Wendell Berry sloeg de spreekwoordelijke spijker op zijn kop: “Mensen worden gevoed door een voedingsindustrie die geen aandacht aan gezondheid besteedt en behandeld door een gezondheids-industrie welke geen aandacht aan voeding besteedt“.
Veel langer geleden kwam Hippocrates natuurlijk al met zijn beroemde: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding“. Een minder bekende uitspraak van dezelfde Griekse arts was: “Laat de medicijnen in de apotheek als u de patiënt met voedsel kan genezen.”
Ondanks het gegeven dat artsen in de moderne tijd nog steeds de eed van Hippocrates afleggen dringt het nog maar langzaam door wat Hippocrates al lang wist. Veel ziekten zijn een direct gevolg van slechte voeding en kunnen vaak ook behandeld worden met goede voeding.
Jammerlijk zijn we in de afgelopen eeuwen op zoek gegaan naar wondermiddelen waarnaast we onze slechte voedingsgewoonten konden voortzetten. Met deze ontwikkeling is de wetenschap dat het lichaam, onder de juiste omstandigheden, in staat is zichzelf te herstellen naar de achtergrond verdwenen. Gelukkig verschuift deze perceptie langzaam weer terug met te loven initiatieven als ‘eat to beat‘ en ‘the angiogenesis foundation‘.
Deze initiatieven kijken niet meer alleen naar symptoombestrijding van ziekten maar ook naar de onderliggende oorzaak. De oorzaak wordt, waar mogelijk, aangepakt met een aanpassing van de complete levensstijl. Kortom, geen snelle, tijdelijke oplossing welke de basis van de gezondheidsklachten niet aanpakt. Maar een permanente aanpassing in levensstijl en voeding waardoor niet alleen de symptomen maar ook de oorzaken worden aangepakt.
Dat de medische wetenschap dit idee langzaam maar zeker opnieuw begint te omarmen heeft te maken met talloze onderzoeken die deze aanpak ondersteunen. Van veel voedingsmiddelen vind je de onderzoeksresultaten op de website van ‘eat to beat‘.
Maar wat kunnen we zelf doen om deze ontwikkeling te versnellen, en niet onbelangrijk onze gezondheid te ondersteunen? Een legitieme vraag die ook nog eens vrij eenvoudig te beantwoorden is!
We starten, zoals wel vaker, bij onszelf. Zo weet iedereen wel dat kant en klaar fastfood niet goed is voor een mens, net als het weglaten van groenten en fruit uit ons dieet. Het moderne aanbod aan voeding, ‘superfoods’ en andere wondermiddelen kan overweldigend zijn voor de consument! daar komt nog eens bij dat we allen een andere smaak hebben, andere eetgewoonten en behoeften door levensstijl. Zelfs waar je woont kan invloed hebben op de hoeveelheid mineralen welke je vanuit de bodem binnenkrijgt. Logisch lijkt dan ook ons af te vragen wat de basis zou moeten zijn waarnaast we onze individuele keuzes kunnen maken.
Voor iedereen geldt natuurlijk, eet voldoende groente en fruit. De standaard aanbeveling van twee ons groenten, twee stuks fruit lijkt door nieuwe inzichten alweer achterhaald. Even een kort stukje uit het onderzoek: Mensen die zeven+ porties groenten/fruit per dag consumeren verminderen de kans op vroegtijdig overlijden met 42%! Bij mensen die tussen de vijf en zeven porties per dag eten is het risico met 36% gedaald, en bij mensen die drie tot vijf porties eten is het risico 29% lager.
Met dergelijk onderzoek wordt het belang van voeding steeds duidelijker. Elk deel van je lichaam heeft behoefte aan de juiste voeding. Zo zit het brein en het zenuwstelsel te springen om B-vitaminen en onverzadigde vetten. De spijsvertering vaart wel bij heilzame bacteriën en je spieren zoeken constant naar eiwitten en aminozuren. Op deze manier zijn er boeken te vullen maar het kom er op neer dat we veel verschillende bouwstoffen uit voeding moeten halen. Veel van de meervoudig bewerkte moderne voedingsmiddelen bevatten deze stoffen niet of nauwelijks. Een goede gewoonte is dus een bewuste keuze te maken naar zo min mogelijk bewerkte producten met een zo puur mogelijke samenstelling. Dit hoeft absoluut niet te betekenen dat je alleen nog sla en wortelen eet, een veel gehoord tegenargument. Kijk eens op de verschillende websites welke voedingsmiddelen allemaal goed voor je zijn, de lijst is eindeloos! Daarnaast selecteren wij ons volledig assortiment op ingrediënten, bereidingswijze en voedingswaarde. Ook een prima methode dus om inspiratie op te doen. Op dit blog vind je ook regelmatig eenvoudige recepten welke stuk voor stuk samengesteld zijn uit ingrediënten met een prachtige hoeveelheid positieve voedingsstoffen.
Het lijkt dus steeds reëler te stellen dat de toekomst van de gezondheidszorg mede in voeding is te vinden. De eeuwenoude wijsheden vinden langzaam maar zeker hun weg terug in onze moderne maatschappij. Een goede zaak wat mij betreft, eet smakelijk!
Hoe ga jij jezelf gezond eten, laat het ons weten en deel bijvoorbeeld je recepten.
Foto’s: Sammy JayJay
Een reactie
Interessante en motiverende blog over gezond eten met leuke wetenswaardigheden. Een goede ontwikkeling dat de er degelijk wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar voeding. Er is zoveel moois uit de natuur te halen waar wij als mens veel profijt van kunnen hebben. Succes met bloggen!
Laat een reactie achter