zacht citrustaartje

Zacht citrustaartje

Vandaag bakken we een smakelijk, luchtig maar vooral ook verantwoord zacht citrustaartje. Wat hebben we hiervoor nodig?

We bakken een taartje voor 8 personen:

  • 5 biologische mandarijnen (je gebruikt ook de schil dus koop echt onbehandeld fruit!)
  • 1 biologische citroen of 2 kleine limoenen (ook hiervan gebruik je de schil)
  • 3 biologische eieren
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 125 gram amandelmeel
  • snufje zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder

Om te beginnen koken we de mandarijnen en de citroen in een volle pan water. Je gebruikt de gehele vrucht dus doe geen moeite om ze te pellen! Ze moeten door en door gaar zijn dus laat ze lekker een ruime anderhalf uur door pruttelen. Hierna snij je de vruchten in stukken en verwijder je de eventueel aanwezige pitten. Vervolgens pureer je de vruchten in de blender of met de staafmixer tot een glad geheel.

Nu vetten we de bakvorm goed met roomboter in. Persoonlijk gebruik in bijna nooit bakpapier maar wanneer je hier wel de voorkeur aan geeft bekleed je nu de vorm met bakpapier.

De kokosbloesemsuiker vermengen we nu goed met de eieren. Vervolgens mengen we hier het amandelmeel, zout en bakpoeder doorheen. Dit mengsel vermengen we met 160 gram van je citrusmengsel. Je beslag is nu klaar!

Afhankelijk van je bakvorm (ik gebruik hiervoor een lage springvorm) bak je de cake in circa 30 tot 35 minuten gaar op 190 graden. Controleer altijd even met een satéprikker of de cake gaar is (na inprikken dient deze schoon te zijn).

Het taartje mag, maar dit hoeft natuurlijk niet, met poedersuiker versierd worden. Of je plakt er met een beetje honing een paar amandelen op! Een lekkere klodder slagroom of mascarpone met vanille en een beetje honing maakt het extra vol en lekker. Je kunt de geklopte slagroom of mascarpone ook nog vermengen met een eetlepel van het overgebleven citrusmengsel.

Foto: C.B. Castro


Laat een reactie achter

twintig − 10 =