bestaat gezonde chips olijfolie

Bestaat gezonde chips?

Bestaat gezonde chips? Een logische vraag gezien de populariteit van het knapperige hartige goedje! Bijna iedereen werkt met enige regelmaat een zak van deze dunne gefrituurde aardappelschijfjes naar binnen en ook bij kinderen is het een populaire traktatie. Het leek mij dan ook gerechtvaardigd eens wat dieper in de materie te duiken.

Laten we beginnen onszelf de vraag te stellen waarom chips eigenlijk als ongezond aangemerkt worden. Het hoofdbestanddeel is tenslotte aardappel? Jazeker, traditioneel gezien is een chip niets meer of minder dan een dun schijfje gefrituurde aardappel met wat zout of kruiden. Toch vinden we tegenwoordig veel producten in het schap welke zichzelf ook gewoon chips noemen maar volgens de ingrediënten toch duidelijk niet meer tot de eerder genoemde traditionele variant behoren. Denk bijvoorbeeld aan de o zo populaire bussen chips, wel eens naar de ingrediëntenlijst gekeken? De lijst vangt aan met gedehydrateerde aardappelen, rijstbloem en tarwezetmeel. Heeft u wel eens zo’n zakje poeder in handen gehad waar u wat melk of water bij giet waarna het op miraculeuze wijze veranderd in aardappelpuree (of iets wat daarvoor door moet gaan)? Juist, gedehydrateerde aardappelen! De rest van de ingrediëntenlijst bestaat veelal uit lange rijen kunstmatige smaakstoffen, verbeteraars, kleurstoffen en andere dubieuze stofjes. Let u vooral ook eens op e621 (vetsin). Een uiterst vervelend stofje wat in theorie niets te zoeken heeft in onze chips maar wat de eetlust stimuleert. Aha, daarom kunt u niet stoppen en eet u de hele zak leeg waarna u met dat knagende schuldgevoel op de bank blijft hangen!

Overigens zit vetsin in veel van onze moderne voedingsmiddelen maar dat is voor een later blog waarin ik dieper in zal gaan op de zin- en onzin van toevoegingen.

Welnu, we weten ondertussen dat meer en meer consumenten, u dus, zich bewust worden van wat ze in hun lijf stoppen. Dit ontgaat ook de voedselproducenten niet. Ambachtelijke chips, handcooked, hand fried, handgeschept en gemaakt van boeren aardappelen zijn slechts enkele voorbeelden van de moderne chipsvarianten welke in het superschap te vinden zijn. Het is mij overigens een compleet raadsel waar volgens de bedenkers van laatstgenoemde variant de ‘andere’ aardappelen dan vandaan komen? Hoe dan ook, in de meeste gevallen betreft het marketing onzin en koopt u exact dezelfde chips als de goedkopere variant iets lager in het schap. Er zijn wel een aantal varianten te vinden welke bijvoorbeeld de schil meebakken, of in kleine porties frituren. Dit is goed voor de ‘bite’ en dus voor de smaak.

Dan het volgende ingrediënt, de olie. De meeste fabrikanten bakken tegenwoordig in zonnebloemolie. Gezien er voorheen veel werd gebakken in palmolie, een olie met een grotere hoeveelheid verzadigd vet, zijn de huidige producenten maar wat trots op hun omschakeling. Op veel verpakkingen ziet u een fleurige zonnebloem afgedrukt met de tekst dat hun product vol met gezonde vetten zou zitten. Overigens is palmolie niet om die reden in de ban gedaan maar door de publieke verontwaardiging dat er zoveel bossen verloren gaan ten behoeve van de productie ervan. Toch doet de producent u graag geloven het beste met uw gezondheid voor te hebben. Maar is zonnebloemolie nu wel zo goed voor u? Zonnebloemolie is een plantaardig vet, rijk aan linolzuur, beter bekend als omega 6.

Recente studies wijzen uit dat ons moderne dieet een steeds grotere onbalans creëert in de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. Zo was deze verhouding net na de tweede wereldoorlog nog 1:2 (de inname van omega 6 was dus twee maal zo laag als die van omega 3). Ondertussen is deze verhouding naar 1:20 (we consumeren dus 20 maal zoveel omega 6 als omega 3 vertzuren). Maar is dit dan ook slecht voor onze gezondheid is de logische vraag? Waarschijnlijk wel, steeds meer onderzoek wordt er gedaan naar deze onbalans met serieus te nemen resultaten. Het blijkt zelfs zo te zijn dat omega 6 in te grote hoeveelheden ontstekingen bevorderd waar omega 3 deze juist remt. Het overschot aan omega 6 wordt namelijk door het lichaam omgezet in arachidonzuur wat tot allerlei, ook ernstige, gezondheidsklachten kan leiden.

Overigens is het nu niet de bedoeling dat u direct alle producten laat staan waarin omega 6 voorkomt, in tegendeel! Het gaat om de juiste balans tussen omega 3 en 6 (en in mindere mate 9). U kunt dus om te beginnen uw omega 3 inname vergroten door het eten van walnoten, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad en vette vis. Let bij de laatste wel op dat hoe groter de vis is hoe hoger de concentraties zware metalen. Ook kunt u uw inname van omega 6 beperken door uw margarine te vervangen door kokosolie of roomboter (bij voorkeur van graskoeien). Let er bij uw pesto en tapenade op dat deze met olijfolie en niet met zonnebloem of raapolie bereid is. Zo komt u al snel dichter bij een goede balans. Mocht u na alle eerder genoemde lekkernijen nog steeds zin hebben in een lekker bakje chips dan kan dat zonder al teveel zorgen, uw balans is immers op de goede weg. Of u kiest voor chips gebakken in olijfolie, olijfolie is namelijk rijk aan omega 9 vetzuren. Omega 9 is een neutrale lichaamseigen olie welke bovendien prima in een gezonde levensstijl past door de polyfenolen die erin voorkomen.

Tenslotte het laatste ingrediënt: de kruiden. In veel gevallen worden smaken kunstmatig aan chips toegevoegd. Geraffineerd zout, kleur, geur en smaakstoffen en geen of weinig sporen van echte kruiden. Gelukkig zijn er een paar soorten in de supermarkt te vinden welke wel pure ingrediënten gebruiken, ik heb ze zelf alleen nooit tot mijn favoriet kunnen rekenen voor wat betreft de smaak en de ‘bite’. Het geniet in ieder geval de voorkeur een zo puur mogelijke chips in huis te halen.

We kunnen nu dus concluderen dat er in goede chips slechts drie ingrediënten hoeven te zitten. Een goede kwaliteit aardappel, olie en wat (verschillende) kruiden of andere natuurlijke smaakmakers. Wanneer u tot nu toe niet veel aandacht aan uw omega 3:6 balans heeft geschonken geniet chips gebakken in olijfolie de voorkeur. Wanneer u al prima in ‘omega balans’ bent dan kunt u natuurlijk ook gewoon voor een andere, wel zo natuurlijk mogelijk, variant zoeken.

Chips gebakken in olijfolie zijn helaas uiterst zeldzaam in Nederland en mocht u er al 1 vinden dan is het aandeel olijfolie vaak te verwaarlozen. Fabrikanten mogen het helaas bij een zeer gering aandeel olijfolie al “in olijfolie gebakken” noemen. In Spanje wordt chips traditioneel in 100% extra virgin olijfolie gebakken op lage temperatuur, zo blijven de smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard. Bovendien ontbreekt de schadelijke stof acrylamyde dan zo goed als volledig. Deze komt voornamelijk vrij bij het bakken op hoge temperatuur. Deze traditionele chips worden vaak op straat gebakken en verkocht in papieren zakjes en enkel licht gezouten met wat zeezout. Na een lange zoektocht heb ik een kleinschalige producent van precies zulke chips kunnen vinden welke ik nu importeer uit Spanje. De kwaliteit is spectaculair en de smaak ontzettend puur. Het bedrijf is trots op haar traditionele productieproces en gebruikt enkel ingrediënten van uitzonderlijke kwaliteit. Dat dit niet alleen loze marketingkreten zijn bewijst de ingrediëntenlijst en bovenal de ‘bite’ en de smaak. Wel zijn de chips minder lang houdbaar dan u gewend bent in de supermarkt*. U zult dit echter niet merken omdat deze chips nooit lang zullen blijven liggen! En ja, de prijs dan? Die is meer dan redelijk en ligt zelfs onder veel biologische varianten in de supermarkt! Proef en overtuig uzelf! Om u kennis te laten maken met dit mooie product hebben wij een tijdelijke introductieaanbieding voor u samengesteld.

De vraag beantwoorden of er gezonde chips bestaan blijft dan toch nog steeds een lastige. Het antwoord blijft denk ik stiekem ook gewoon nee. Maar biologische chips in biologische extra virgin olijfolie gebakken op een lage temperatuur met enkel een snufje zeezout komt er waarschijnlijk het dichtst bij. Ongezond is deze variant in ieder geval niet en dat is al een forse stap voorwaarts!

Eet smakelijk en geniet onbezorgd!

bestaat gezonde chips olijfolie

* De producten van Anavieja hebben een ‘best before’ datum op de verpakking staan. Deze is niet vergelijkbaar met de t.h.t. datum in Nederland. Spanje, Finland en Denemarken kennen een systeem waarbij minder voedsel in de afvalbak verdwijnt (ook in Nederland wordt nagedacht over introductie van een soortgelijk systeem). Wanneer voeding aan bederf onderhevig is (en dat zijn deze producten nauwelijks) hebben deze veelal ook een ’te verkopen tot’ datum geprint. Is dit niet het geval dan mogen producten waarvan de ‘best before’ datum is verstreken gewoon nog verkocht worden (ook in Nederland). Wij doen dit natuurlijk niet. Anavieja stelt de ‘bb’ datum max. 5 maanden vanaf productie wat voor chips heel kort is. Onze Anavieja producten staan altijd tussen vijf maanden en vijf weken voor de ‘bb’ datum en zijn in de praktijk nog vele maanden perfect van kwaliteit. Anavieja stelt de garantiedatum zo scherp gezien veel verkopende partijen in Spanje de producten warm en licht opslaan en omdat een ‘bb’datum altijd scherper gezet moet zijn dan een t.h.t. datum. Wij ontvangen de producten rechtstreeks vanaf de fabriek waardoor deze altijd koel, droog en donker zijn opgeslagen. Wij garanderen dan ook altijd de kwaliteit van al onze producten. Mocht er onverwachts toch iets met uw product niet naar wens zijn dan doen wij nooit moeilijk. Wanneer wij producten hebben welke tussen 5 weken en de ‘bb’ datum staan dan vindt u deze bij onze aanbiedingen tegen een zeer aantrekkelijke korting. Wees er snel bij want die gaan altijd erg hard!


Laat een reactie achter

19 + 10 =