biologische wijn een logische keuze?

Biologische wijn een logische keuze?

De denkfout dat iedere wijn een bewerkt product is, is snel gemaakt. Maar gooi niet zomaar alle al dan niet biologische wijn onder één noemer. Er zijn ondertussen voldoende biologische wijnen te vinden welke uw gezondheid, en die van onze planeet respecteren. Deze wijnmakers produceren met duurzame methoden lees en hoor je overal. Maar wat houdt dit nu precies in? Naar welke wijn zoeken we? Is de prijs gerechtvaardigd en welke informatie vinden we op de etiketten?

Iedereen kent tegenwoordig wel een biologische wijn, de supers hebben ze ook omarmt in hun assortiment. Technisch gesproken is een wijn biologisch wanneer deze gemaakt is van biologische druiven. De rest van het productieproces heeft hierop geen invloed. Jammer, want juist de rest van het productieproces heeft een forse invloed op de smaak en kwaliteit van de wijn. Om het verhaal nog iets meer te compliceren bestaat er ook nog biologisch dynamische wijn, gecertificeerd met het Demeter keurmerk. Bij deze wijnen wordt rekening gehouden het gehele natuurlijke proces, onder invloed van allerlei natuurkrachten en kosmische wetten. Is dit dan een garantie voor een goede wijn? Nee, niet altijd, echter drinkt u in ieder geval wel een ‘schone’ wijn, zelfs wanneer de smaak u niet aanstaat. Biologisch dynamisch staat overigens wel steeds meer in de belangstelling gezien de waanzinnig goede wijnen welke dit productieproces de laatste tijd voortbrengt.

Dan zijn er nog wijnboeren die naast biologische druiven werken met compost, het wildbestand in hun wijngaarden stimuleren en het (on)kruid weelderig laten tieren. Ecologisch gezien een prachtig initiatief. We kunnen dus concluderen dat er meerdere duurzame productiemethoden bestaan. U kunt deze altijd herkennen aan het eko keurmerk (blaadje welke onderaan deze site te zien is) of het Demeter keurmerk. Vaak beschrijft het label ook welke verdere stappen worden genomen tijdens de productie en het verpakken. Laten we daar dus mee beginnen in onze zoektocht naar wijn.

Over welke smaak u prettig vindt is geen zinnig woord te zeggen door iemand anders dan uzelf. Kortom, test, proef, geniet, maak notities en kies uw favoriet. Dat brengt ons bij de vraag of de prijs gerechtvaardigd is. Er is al ongelooflijk veel geschreven over wijnen onder de  €5,-. De algemene opvatting is dat het onmogelijk is een degelijk product af te leveren voor dit geld. Dat het soms wel lukt raakt voornamelijk de producent welke niets heeft gekregen voor zijn oogst. U mag raden waarop hij volgend jaar gaat bezuinigen. Bovendien zijn producenten van goedkope wijnen ook niet vies van het kunstmatig ‘opwaarderen’ van hun wijnen met suikers, alcohol en zuren.

Markant is ook te melden dat Nederlanders weinig bereid zijn meer voor betere voeding uit te geven. Gelukkig is er wel verbetering in dit patroon te bespeuren echter geeft ‘de Nederlander’ nog steeds heel weinig uit aan voeding t.o.v. het besteedbaar inkomen. Om een duidelijk voorbeeld te geven: Nederlanders vinden dat Spanjaarden altijd zo lekker eten en dat wij Nederlanders dit soort voeding niet hebben. Dit is pertinent onjuist, Spanjaarden geven 30% van hun inkomen uit aan voeding en Nederlanders slechts 17%. Wij zijn hiermee één van de zuinigste voedingsconsumenten ter wereld! De lekkere voeding is er meer dan voldoende, dat u ze niet tegen komt bij de gemiddelde supermarkt is een ander verhaal. Hoe anders ligt dit bij gadgets en telecom, Nederlanders geven daaraan ongelooflijk veel uit met een top 3 notering wereldwijd! het is dus ook een kwestie van welke prioriteiten u stelt in het leven. Vanzelfsprekend realiseer ik me dat ik spreek over gemiddelden en daarmee chargeer, de nuances laat ik graag aan u over!

Dan nu terug naar de kern, is een goede biologische wijn z’n geld waard? Dat is altijd aan u om te beoordelen. Zet u ze deze kerst eens naast elkaar op tafel en oordeelt u zelf. De smaak bepaalt u, net als de invloed op het land, het milieu en uw gezondheid.

Santé!


Laat een reactie achter

twintig − twee =