boodschappenlijstje wel of niet biologisch?

Boodschappenlijstje wel of niet biologisch?

Maakt u uw boodschappenlijstje wel of niet biologisch?

De aanhangers van biologische voeding zijn vaak volhardend in hun standpunt: bio = beter. Het kamp dat hier vraagtekens bij plaatst is dat eveneens: bio = marketing. Vanzelfsprekend is de discussie die gevoerd wordt prima, als ik in mijn leven iets heb geleerd is het wel dat de waarheid niet wetmatig ‘in het midden’ ligt. De discussie kan dus meer dan verhelderend werken. Vandaag wil ik antwoord geven op de vraag: Koop je groenten of fruit beter biologisch?

Eerder schreef ik in mijn blog dat een simpele benadering voor mij persoonlijk al voldoende reden is voor biologisch te kiezen. Wanneer giftige stoffen niet worden gebruikt komen deze niet in ons lichaam en in ons milieu en drinkwater terecht.

Veel ingewikkelder hoeft het voor mij niet te zijn, ook al heb ik persoonlijk talloze andere argumenten welke de keuze rechtvaardigen. Beter niet biologische groenten en fruit dan helemaal geen groenten en fruit schreef je in een eerder blog hoor ik je denken. Onverminderd waar. We eten te kunstmatig, teveel bewerkt voedsel. Wanneer je om welke reden dan ook liever ‘conventionele’ groenten en fruit koopt dan wegen de nadelen van eventuele residuen van pesticiden niet op tegen de krachtige voordelen van groenten en fruit.

Om je nog een stap verder te helpen bij je keuzes in de supermarkt geef ik je vandaag een lijst met groenten en fruit welke vaak wel, of juist niet veel bespoten worden. Het spreekt voor zich dat degene die veel bespoten worden vaak meer giftige stoffen bevatten. De overblijfselen van het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen vind je overigens niet alleen aan de buitenkant. De plant neemt deze stoffen, welke voornamelijk in de grond verdwijnen, gewoon op waardoor ze zich door de gehele plant kunnen verspreiden. Wel is een deel van het residu afwasbaar, gebruik hiervoor een beetje afwasmiddel gezien het vaak moeilijk wateroplosbaar is. Bij biologische groenten en fruit wordt geen kunstmest gebruikt en zijn pesticiden residu’s tussen 10 en 100 maal minder aanwezig. Wanneer je biologisch winkelt mag je de lijst wat mij betreft thuislaten.

Onderstaand de lijst* met groenten en fruit. De lijst begint met soorten waarop vaak veel residu is terug te vinden en eindigt met soorten die ‘schoon’ zijn. Vanzelfsprekend is dit geen vaststaand feit en hangt ook veel af waar de spullen vandaan komen. De meeste onderzoeken hiernaar komen uit de V.S. en begrijpelijk betrekken zij hun groenten en fruit niet van dezelfde partijen als wij Nederlanders. Wel is nauwkeurig te stellen dat bepaalde gewassen simpelweg meer middelen nodig hebben om de productie zo winstgevend mogelijk te krijgen. Vuistregel hierbij is: dichtbij = beter. Niet verwonderlijk is een appel uit Nederland voor het milieu beter dan wanneer deze uit Chili getransporteerd wordt en de Nederlandse appel vervolgens naar China verdwijnt. Bovendien hebben Nederlandse telers hun zaken prima op orde en zijn meestal zowel de kwaliteit als de gebruikte middelen acceptabel.

  • Meeste residu
    Appels
    Aardbeien
    Druiven
    Bleekselderij
    Perziken
    Spinazie
    Paprika
    Nectarines
    Komkommer
    Cherry tomaten
    Sugarsnaps (suikererwt)
    Aardappelen
    Hete peper
    Bosbessen/blauwe bessen
    Sla
    Bladkool
    Pruimen
    Kersen
    Nectarines
    Peren
    Mandarijnen
    Wortelen
    Sperziebonen
    Pompoen
    Courgette
    Frambozen
    Broccoli
    Lente-ui
    Sinaasappelen
    Bananen
    Tomaten
    Watermeloen
    Honingmeloen
    Champignons
    Zoete aardappelen
    Bloemkool
    Grapefruit
    Aubergine
    Kiwi
    Papaja
    Mango
    Asperges
    Ui
    Doperwten
    Kool
    Ananas
    mais
    Minste residu

Hier een filmpje, in het Engels, met Dr. Chensheng Lu. Hij is Harvard professor milieu en biologie en legt uit waarom het volgens hem belangrijk is de inname van pesticiden zoveel mogelijk te beperken.

Ook zijn er leuke apps te vinden welke je bij je keuze kunnen helpen. Deze bijvoorbeeld (wel in het Engels).

Volgende keer schrijf ik hoe je het beste etiketten op verpakkingen kunt lezen om zo de beste productkeuze te maken. Ingrediëntenlijsten worden steeds ingewikkelder en zeker bij bewerkte voeding is het belangrijk te weten welke producten je aanschaft. Overigens selecteren wij ons assortiment volledig op de beste kwaliteit en de meest zuivere ingrediënten. Wij lezen de etiketten dus vast voor je.

* bron http://www.ewg.org/


Laat een reactie achter

twee × 4 =