Food for thought!
Twee mooie berichten vandaag, food for thought zullen we het maar toepasselijk noemen!
We openen vandaag met een mooie quote van Anna Lappé (auteur):
“Every time you spend money, you’re casting a vote for the kind of world you want.”
En om daar maar met een mooi bericht op te volgen, wetenschappers hebben 343 wetenschappelijk studies omtrent biologisch eten met elkaar vergeleken. Onderstaand een korte samenvatting uit het onderzoek:
Is biologische voeding echt gezonder dan conventioneel verbouwde voeding? Onderzoekers aan de universiteit van Newcastele in Engeland hebben een analyse uitgevoerd van 343 wetenschappelijke studies in een poging te achterhalen of biologisch voedsel nu echt meer voedingswaarde bevatten dan ‘gewone’ voedingsmiddelen.
De resultaten zullen sommigen verbazen maar bevestigen wat velen al wisten; biologisch eten is inderdaad aanzienlijk gezonder voor menselijke consumptie dan ‘gewone’ voedingsmiddelen.
De studie keek naar bestaand onderzoek dat werd uitgevoerd op de verschillen tussen biologische en gangbare voedingsmiddelen. Er werden een aantal belangrijke verschillen in de voedingswaarde tussen de twee gevonden.
“We hebben meta analyses op basis van 343 peer reviewed (collegiaal getoetst) publicaties uitgevoerd die statistisch significante en relevante verschillen in samenstelling tussen biologische en niet-biologische gewassen en voedingsmiddelen aantonen”
Het belangrijkste verschil dat de onderzoekers vonden was dat biologische voedingsmiddelen een veel grotere hoeveelheid antioxidanten bevatten dan conventionele gewassen. Antioxidanten voorkomen oxidatie in het lichaam en kunnen daarmee bepaalde ziekten en kanker bestrijden. Een persbericht van de Environmental Working Group merkt op dat:
“Consumenten die overstappen naar biologisch fruit, groenten en granen tussen de 20 en 40 procent meer antioxidanten binnenkrijgen. Dat is het equivalent van ongeveer twee extra porties fruit en groenten per dag, zonder verhoging van de calorie-inname.”
Veel mensen geven aan dat ze biologische voedingsmiddelen te duur vinden voor hun dagelijkse voeding. Echter bevat biologisch eten meer voedingswaarde per portie waardoor het lichaam minder nodig zou hebben. De prijs gebaseerd op voedingswaarde in plaats van hoeveelheid geeft ongeveer een identieke prijs, maar dan met minder schadelijke stoffen.
Nog een groot voordeel van bio eten is dat ze minder pesticiden bevatten. De onderzoekers vonden dat conventioneel geteelde voedingsmiddelen drie tot vier keer meer residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten. De studie gaf aan dat:
“Gewassen geoogst van biologisch beheerde gebieden bevatten soms residuen van bestrijdingsmiddelen, echter zijn de hoeveelheden meestal 10 tot 100 maal lager dan bij conventioneel voedsel.”
Markant overigens dat we dit “conventioneel” blijven noemen. Pas sinds na de tweede wereldoorlog hanteren we deze landbouwmethodes. Daarvoor was alles biologisch, dus zouden we biologisch weer als normaal moeten beschouwen.
Onderzoekers vonden bovendien lagere niveaus van de schadelijke zware metalen cadmium en lagere niveaus van stikstof, beiden zijn gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Cadmium, dat ook aanwezig is in sigarettenrook, kan schade aan de lever, nieren en andere lichaamsfuncties en organen toebrengen. Onderzoekers waren niet in staat uit te leggen waarom er lagere niveaus van deze toxische stoffen in biologisch voedsel worden aangetroffen maar er wordt gespeculeerd dat het gebruik van op glyfosaat gebaseerd pesticiden bij niet biologische producten hier iets mee te maken kunnen hebben.
Op basis van het onderzoek is de keuze tussen biologische voeding en conventioneel geteelde voedingsmiddelen een no-brainer. Biologische voedingsmiddelen zijn bewezen een meer voedzame en gezondheidsbevorderende optie. Dus, of u nu besluit om een volkstuin te gaan aanleggen of naar de winkel gaat voor uw boodschappen, denk aan de belangrijke voordelen van het eten van biologische voedingsmiddelen.
En tot slot: niet alleen is biologisch voedsel beter voor je gezondheid, volgens de grootste studie in zijn soort van Washington State University, is het ook nog eens beter voor het milieu.
Bron: LA Times / Healthambition
Foto: LexnGer
Laat een reactie achter