is gezond eten duur?

Is gezond eten te duur?

Regelmatig krijg ik van klanten, vrienden, familie of willekeurige vreemden, die horen dat ik in de biologische voeding zit, te horen: het is wel erg duur hoor! Gezien ik al vele jaren zo goed als volledig biologisch eet heb ik hoogstwaarschijnlijk een bepaalde mate van beroepsdeformatie opgelopen. Toch is het wat mij betreft tijd om de mythe van ‘duur’ biologisch voedsel voor eens en altijd te ontkrachten.

Om te beginnen, en daarmee de noodzaak van verder lezen voor mensen met een korte aandachtsspanne weg te nemen, direct maar eens een conclusie: biologische voeding is niet te duur, ‘conventionele’ voeding is te goedkoop!

En wij als mens raken snel gewend aan bepaalde prijzen. Kijk naar brandstof, kunt u zich voorstellen 15 jaar geleden bijna 4,- gulden te betalen voor een litertje? Had u een spijkerbroek gekocht van 350,- gulden? Een telefoon van 1500,- gulden? Moet ik nog even doorgaan?

Zo werkt het, helaas, ook met voeding. Door een eindeloze stroom van subsidie (en daarmee toenemende belastingdruk, u kent de spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos wel) zijn voedselprijzen de afgelopen jaren in een vrije val terecht gekomen. Alles boven de €2,- per product zijn we ondertussen als duur gaan bestempelen, ongeacht de ingrediënten of inhoud. Toch weten we diep in ons hart best wel dat een hele braadkip van een Euro of 4, een half kilo gehakt voor €2,95 of een diepvriespizza van €1,49 geen goede zaak kan zijn!

Biologisch eten daarentegen wordt niet in massa geproduceerd, kent veel prijsopdrijvende obstakels in de productieketen en komt in de meeste gevallen niet of nauwelijks in aanmerking voor subsidies door gebrek aan diezelfde schaalgrootte. Zo moet de gehele keten, om gecertificeerd te blijven, van a tot z gecontroleerd zijn. Bijvoorbeeld dat er niet met GMO (genetisch gemodificeerde) zaden gewerkt wordt. Ook zijn opbrengsten veel meer afhankelijk van seizoen en andere klimatologische omstandigheden. Al deze zaken zijn vanzelfsprekend prijsopdrijvend. Toch is er een mogelijkheid de prijs van biologische voeding meer richting die van conventionele voeding te krijgen. De oplossing is eenvoudig, meer mensen die biologisch eten zorgen voor meer schaalgrootte en daardoor een dalende prijs. Zo is in de afgelopen jaren de gemiddelde prijs in een biologische supermarkt al zo rond de 30% gedaald!

Hoe simpel deze opgave ook klinkt zo ingewikkeld zal deze in de praktijk blijken te zijn. Goedkope levensmiddelen zijn nu eenmaal zo ingeburgerd in onze maatschappij dat mensen de straf voor gezondere voeding niet snel bereid zijn te accepteren. Deze straf is ook direct voelbaar in de portemonnee. De gevolgen van ‘slechte’ voeding volgen meestal pas veel later.

Ook iets om rekening mee te houden is dat conventionele supermarkten u constant blijven verleiden tot het kopen van veel te grote hoeveelheden boodschappen. Het resultaat laat zich raden. Meer dan 30% van al het verkochte voedsel vindt nooit de weg naar onze mond en verdwijnt ongebruikt in de afvalbak. Koop seizoensgebonden groenten en fruit en kook zoals je het vroeger zag (echt niet heel lang geleden) en nog steeds op vakantie ziet. Verse producten, geen pakjes, poedertjes en kant en klaar oplossingen. Zo leer je echt koken en inschatten hoeveel je van iets gebruikt. Uiteindelijk heb je kostenbesparing en een gezondere levensstijl op de langere termijn. En wie wil dat nu niet?

En natuurlijk is biologisch niet altijd per definitie beter. Het kan bij een hoop groente en fruit absoluut geen kwaad iets minder kieskeurig te zijn. Lees daarvoor bijvoorbeeld eens dit blog.

Als aanvulling is het een goede zaak zelf je kruiden en je favoriete groenten te telen. Sla, tomaat,
bonen, wortelen en kruiden zijn goede groenten om mee te beginnen. Makkelijk, goedkoop en een prima opbrengst! Voor de overige artikelen vind je het best een lokale boerenmarkt. Ook vaak goedkoop, lokaal en veelal biologisch!

Uiteindelijk zullen we een compromis moeten vinden tussen kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid. Een reële prijs welke in verhouding staat tot de geleverde energie en ingrediënten. Zoals ik al eerder schreef zijn we daar in Nederland nog best ver vanaf. Procentueel besteed de gemiddelde Nederlander nog steeds erg weinig van zijn inkomen aan voeding ten opzichte van veel van de ons omringende landen en zelfs ter wereld. Precies omgekeerd geldt dit voor elektronica en kleding. Hoe anders zou ons voedingspatroon, de prijs van goede voeding en de steeds maar toenemende welvaartsziekten er uitzien wanneer we dit zouden omdraaien!

Foto top: Gemma Billings

Foto tekst: Bud Ellison


Laat een reactie achter

20 − zeven =