Waarom we de inname van bewerkte voedingsmiddelen beter kunnen beperken

Waarom we de inname van bewerkte voedingsmiddelen beter kunnen beperken

Mensen worden over de gehele wereld gemeten steeds dikker en ongezonder. Zou dit te maken hebben met onze genen of toch meer met het alom vertegenwoordigde westerse dieet?

Ik denk het laatste, waar ook ter wereld een westers dieet zijn intrede doet (kijk bijvoorbeeld naar China) nemen obesitas en andere welvaartsziekten hand over hand toe. Dit fenomeen vindt plaats in slechts enkele jaren waardoor een verandering in genen onwaarschijnlijk lijkt. We kunnen wel stellen dat zodra een bevolking ‘kiest’ meer bewerkte voedingsmiddelen te consumeren de welvaartsziekten zoals obesitas fors toenemen. Maar wat is dan precies bewerkt voedsel?

Bijna al ons voedsel wordt wel op een bepaalde manier bewerkt en ik zal de laatste zijn die beweert dat dat altijd slecht voor je is. We moeten hiervoor onderscheid maken tussen chemische en mechanische bewerking. Zo is gehakt gemalen, boter gekarnd en worden olijven geperst voor de olie. Allen mechanische bewerkingen waarmee het eindproduct nog steeds onder de noemer “echt” voedsel valt. Zover nog niets aan de hand dus. Wanneer voeding echter chemisch wordt bewerkt in combinatie met geraffineerde ingrediënten en kunstmatige stoffen vallen ze onder de noemer ‘bewerkt’ voedsel.

Nu maak ik mijzelf natuurlijk ook regelmatig schuldig aan het oppeuzelen van enkele van deze bewerkte producten. Toch is er veel verschil in kwaliteit, mate en methode van bewerking en impact op lijf en leden. Zo worden veel olijven bijvoorbeeld ‘rijp’ gemaakt met sodium hydroxide, een goedje wat je gootsteen ontstopt en het goed zou doen in de film om lichamen op te lossen in de badkuip. Wat mij betreft hoort dit niet thuis in onze voedselketen. De enige reden is het proces van bitter naar eetbaar te versnellen om zodoende hogere winsten te kunnen behalen. En natuurlijk een iets lagere prijs voor de consument, maar wilt u dat wel wanneer u de methodes echt leert kennen? Uw oude kaas bijvoorbeeld is waarschijnlijk ook al niet meer echt oud. Deze wordt tegenwoordig vaak met allerlei soorten zuursel in korte tijd rijper gemaakt. koopt u maar eens een stukje echte oude kaas bij de boer en doe de smaaktest, mag blind, ik garandeer u een openbaring!

Daarnaast zijn vaak grote hoeveelheden geraffineerde suikers en zouten terug te vinden in bewerkte voedingsmiddelen. Absoluut onnodig voor de smaak. Probeert u bijvoorbeeld eens pindakaas van enkel pinda’s zonder enige toevoeging. Niet nodig toch, al die goedkope hulpstoffen die bovendien zelfs verslavend kunnen werken. In combinatie met kleurstoffen, textuur verbeteraars, smaakstoffen en conserveringsmiddelen zijn we gewend geraakt aan bepaalde smaken en texturen welke ons iedere keer wanneer we deze eten ‘belonen’. We voelen ons goed wanneer we het eten, maar geldt dit ook nog zodra u het op heeft? Of knaagt er dan toch stiekem een licht schuldgevoel?

Zoals in een eerder blog geschreven zijn alle eerder genoemde stofjes gewoon gecontroleerd op voedselveiligheid en derhalve volkomen veilig in de gebruikte hoeveelheden. Maar is dat nu wel zo wanneer we alle inname bij elkaar optellen, onderzoek naar de cumulatieve resultaten zijn dan ook schaars zo niet onvindbaar. Daarnaast bevatten de meeste intensief bewerkte voedingsmiddelen veel minder voedingsstoffen dan de minder of onbewerkte varianten. Sommige fabrikanten kiezen er vervolgens weer voor deze dan kunstmatig toe te voegen. Over de voor of nadelen daarvan is helaas zo goed als niets bekend. Wel wordt steeds duidelijker dat voeding ontelbare nutriënten bevat welke we nog maar net beginnen te ontdekken en begrijpen. Deze zijn onmogelijk allemaal synthetisch te vervangen.

Het is dan ook een goede gewoonte zo veel mogelijk ‘echt’ voedsel te eten of zelf te maken. En wanneer u bewerkte voeding koopt goed te letten op de ingrediënten. Wist u trouwens dat Nederlanders de grootste kant- en klaar pizza consumenten ter wereld zijn? Om u goed op weg te helpen blog ik de volgende keer een heerlijk en gezond recept voor een zelf gemaakte pizza met enkel de beste ingrediënten!

Laat u even weten hoe die smaakt?

Foto: Weegeebored


Laat een reactie achter

10 − twee =